A pams

Porpra

Del gener de 2002 –data de la seva creació– ençà l’emissió de bitllets de 500 euros ha crescut a un ritme del 32 per cent anual, llegeixo en un diari. També m’assabento que hi ha en circulació més bitllets de 500 que de 200 i que per cada tres de 5 euros n’hi ha un de 500. Tot plegat em semblen unes xifres exorbitants. Més encara perquè, la veritat, jo mai no n’he vist cap, ni un, de bitllet d’aquests –sé que són de color porpra perquè ho he mirat a internet.

Crim

L’Agència Contra el Crim Organitzat britànica va arribar a la conclusió que nou de cada deu bitllets porpra eren utilitzats per persones involucrades en activitats criminals. Els bitllets de 500 són molt pràctics a l’hora de transportar-los i amagar-los. En corren per tot el món, ja que han tingut un gran èxit entre els delinqüents de tot el planeta. A Espanya se’n va detectar una gran acumulació durant el boom de la construcció, quan –se’n recorden?– lligàvem els gossos amb llonganisses.

Diner negre

Zapatero ha adoptat moltes mesures –algunes realment estrambòtiques– en matèria econòmica. Tanmateix, que jo sàpiga, no ha pensat en una cosa bastant raonable com seria procurar que afloressin les muntanyes de diner negre –en bitllets de 500 o més petits– que tothom sap que hi ha a Espanya. Tampoc no s’ha preocupat, com han fet altres estats, d’incentivar el retorn dels capitals evadits. Entre una cosa i l’altra, estem parlant de molts milions, en un context en què no ens en sobren, precisament, de milions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>